Veterinarski fakultet - prikaz tečajeva cjeloživotnog usavršavanja
Prikaz tečaja
Gnoj iz stočarske proizvodnje - svojstva, obrada, utjecaj na okoliš
Tip tečaja: Specijalistički tečaj
Područje: Animalna proizvodnja i biotehnologija
Prilikom uplate, uplatnicu ispunite na slijedeći način:
Uplata na: Veterinarski fakultet, Zagreb, Heinzelova 55 IBAN: HR1723600001101354554 Poziv na broj: 207-16 Svrha: Tečaj 207-[prezime i OIB polaznika]
Napomena: uplate moraju biti zaključene najkasnije sedam (7) dana prije početka tečaja.
Osoba odgovorna za prijavu i organizaciju
Dr. sc. Mario Ostović, Zavod za higijenu, ponašanje i dobrobit životinja Telefon 01 2390 294, Fax 01 2441 390, e-mailmostovic@vef.hr
Voditelj tečaja
dr. sc. Mario Ostović
Zavod za higijenu, ponašanje i dobrobit životinja
Iskustvo i kompetencije
Dr. sc. Mario Ostović, viši asistent - znanstveni novak, od dolaska na Zavod usmjerio je dio stručnog i znanstvenog rada na gnoj iz stočarske proizvodnje, što je vidljivo iz objavljenih rezultata u časopisima i zbornicima radova sa skupova (http://bib.irb.hr/lista-radova?autor=301105). Naročit naglasak stavio je na istraživanje obrade gnoja korištenjem aditiva, a u svrhu dobivanja ekološki, zdravstveno i ekonomski prihvatljivog supstrata. Sudjeluje u izvedbi kolegija „Okoliš, ponašanje i dobrobit životinja“ i „Higijena i držanje životinja“ integriranog preddiplomskog i diplomskog studija veterinarske medicine, uključujući i metodološke jedinice koje se odnose na gnoj i njegovu obradu.
Suradnici
Prof. dr. sc. Željko Pavičić
Zavod za higijenu, ponašanje i dobrobit životinja
predavač
Sažetak
Intenzivna stočarska proizvodnja odlikuje se uzgojem velikog broja životinja na relativno malom prostoru. Pored poznatih prednosti takav oblik stočarstva navodi se kao značajan izvor onečišćenja okoliša, ponajprije zbog nastajanja tzv. „fiziološkog nusprodukta“ - gnoja. Posebno su istaknute farme s tehnologijom rešetkastog poda, gdje nastaje tekući gnoj. Gnoj, kako kruti tako i tekući, je biološki vrijedan supstrat, ali neprikladno obrađen predstavlja higijenski problem za okoliš te je njegova distribucija na tlo ili u vodotoke ekološki neprihvatljiva. Obrada i prerada gnoja u isplativi i ekološki prihvatljivi proizvod nije jednostavna, ali je nužna. Cilj i svrha tečaja je upoznati polaznike s problematikom zdravstveno ekološke prihvatljivosti gnoja, i ukazati na to da je gnoj, fiziološki nusprodukt stočarske proizvodnje, s jedne strane opterećujući čimbenik za okoliš glede količine i svojstava, ali da pravilnom obradom i preradom može postati vrijedan ekološki i ekonomski prihvatljiv proizvod.
Mjesto održavanja
fakultet
Datum-i održavanja tečaja:
dogovorno
Trajanje tečaja:
1 dan
Tiskani materijal:
da
Predviđeni broj polaznika:
od 2 do 20
Uvjetovanost tečaja:
dr. med. vet., dipl. ing. agr., dipl. san. ing., dipl. ing. biotehnologije
Ukupna cijena:
700,00 Kn
Program tečaja:
Dan
Od
Do
Tema
1
09:00
09:45
nastavni sat
Sastav, svojstva i količine gnoja iz stočarske proizvodnje.
1
09:45
10:30
nastavni sat
Zagađenje okoliša uzrokovano gnojem.
1
10:30
10:45
stanka
1
10:45
11:30
nastavni sat
Načini obrade i higijenizacija gnoja. Rezidue u gnoju.