Veterinarski fakultet - prikaz tečajeva cjeloživotnog usavršavanja
Prikaz tečaja
Službene kontrole u proizvodnji i preradi mlijeka
Tip tečaja: Specijalistički tečaj
Područje: Veterinarsko javno zdravstvo i sigurnost hrane
Osoba odgovorna za prijavu i organizaciju
doc.dr.sc. Nevijo Zdolec, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane Telefon 012390199, Fax 012390123, e-mailnzdolec@vef.hr
Voditelj tečaja
izv.prof.dr.sc. Nevijo Zdolec
Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
Iskustvo i kompetencije
Docent u Zavodu za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Voditelj dva tečaja trajne edukacije doktora veterinarske medicine, te predavač na stručnim seminarima za proizvođače mlijeka i mliječnih proizvoda. Autor i koautor 45 znanstvenih i stručnih radova iz područja mljekarstva. Recenzent priručnika "Sirarstvo u teoriji i praksi". Član uredničkog odbora časopisa "Mljekarstvo".
Suradnici
prof.dr.sc. Željka Cvrtila
Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
predavač
prof.dr.sc. Vesna Dobranić
Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
predavač
prof.dr.sc. Lidija Kozačinski
Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
predavač
prof.dr.sc. Bela Njari
Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
predavač
mr.sc. Vlatka Vrdoljak-Muheljić
Ministarstvo poljoprivrede
predavač
Sažetak
Službene kontrole u području hrane životinjskog podrijetla kompleksan su dio cjelokupnog sustava sigurnosti hrane. Klasične i suvremene tehnologije u proizvodnji hrane donose određene javnozdravstvene rizike koji su i dalje izazov za subjekte u poslovanju s hranom, kao i za sustav službenih kontrola. Poznavanje temeljnih specifičnosti proizvodnje/prerade određene vrste hrane životinjskog podrijetla preduvjet su smanjenja rizika i povećanja učinkovitosti kontrola. Stoga je cilj ovog tečaja pružiti polaznicima dodatna teorijska znanja potrebna za provođenje službenih kontrola u sektoru mljekarstva.