Veterinarski fakultet - prikaz tečajeva cjeloživotnog usavršavanja
Prikaz tečaja
Fiziologija probave, hranidba i metabolički poremećaji preživača
Tip tečaja: Specijalistički tečaj
Područje: Animalna proizvodnja i biotehnologija
Prilikom uplate, uplatnicu ispunite na slijedeći način:
Uplata na: Veterinarski fakultet, Zagreb, Heinzelova 55 IBAN: HR1723600001101354554 Poziv na broj: 221-06 Svrha: Tečaj 221-[prezime i OIB polaznika]
Napomena: uplate moraju biti zaključene najkasnije sedam (7) dana prije početka tečaja.
Osoba odgovorna za prijavu i organizaciju
Doc. dr. sc. Tomislav Mašek, Zavod za prehranu i dijetetiku domaćih životinja Telefon 012390274, Fax 012441390, e-mailtomislav.masek@vef.hr
Voditelj tečaja
Doc. dr. sc. Tomislav Mašek
Zavod za prehranu i dijetetiku domaćih životinja
Iskustvo i kompetencije
Voditelj tečaja zaposlen je na radnom mjestu docenta za predmete „Opća hranidba“ i „Primjenjena hranidba“. Voditelj je i osnivač predmeta „Komparativna hranidba i metabolizam domaćih i divljih životinja“ i „Dijetetika životinja“ u integriranom studiju i „Optimalizacija obroka i krmnih smjesa“ na doktorskom studiju te sudjeluje i u predmetima usmjerenja na Veterinarskom fakultetu. Također sudjeluje i u tečajevima za osobe koje rade s pokusnim životinjama i na doktorskom studiju Medicinskog fakulteta u Splitu. Uz to sudjeluje u edukaciji veterinarskih inspektora pri Upravi veterinarstva iz područja analize hrane za životinje i štetnih tvari u hrani za životinje. Suradnik je na jednom projektu Ministarstva obrazovanja i znanosti, na tri VIP projekte te na tri stručna projekta. Autor je skripta “Opća i primjenjena hranidba: pripreme za vježbe” i poglavlja o hranidbi životinja u „Veterinarskom priručniku“ te 12 znanstvenih radova citiranih u Current Contentsu. (http://bib.irb.hr/lista-radova?autor=264540).
Suradnici
Dr. sc. Blanka Beer-Ljubić
Zavod za fiziologiju i radiobiologiju
Predavač
Dr. med. vet. Diana Brozić
Zavod za prehranu i dijetetiku domaćih životinja
Predavač
Dr. med. vet. Lana Pađen
Zavod za fiziologiju i radiobiologiju
Predavač
Prof. dr. sc. Mirna Robić
Zavod za patološku fiziologiju
predavač
Prof. dr. sc. Zvonko Stojević
Zavod za fiziologiju i radiobiologiju
Predavač
Sažetak
Tečaj se bazira na povezanosti fiziologije i hranidbe životinja kao uzroka velikog broja poremetnji u uzgoju preživača. Simbiotski odnos mikropopulacija - preživač čini jedinstvenu cjelinu u kojoj preživač daje idealne uvjete za rast i razmnožavanje mikropopulacije dok mikropopulacija daje preživaču niže masne kiseline kao izvor energije i svoje stanice kao izvor bjelančevina. Međutim, nepravilna prehrana rezultira promjenama u sastavu mikropopulacije i fermentaciji. Nastali poremećaji očituju se promjenom pH sadržaja predželudaca, poremećajima u motorici i promjenama u sastavu produkata fermentativne razgradnje sadržaja. Ključno razdoblje energetskog poremećaja je početak laktacije, kada proizvodnja mlijeka naglo raste, a time i potrebe za hranjivim tvarima koje se koriste za sintezu sastojaka mlijeka. Posljedično tome dolazi do niza metaboličkih poremećaja koji se očituju kako klinički tako i subklinički. Od osobitog značenja su upravo subklinički poremećaji koji se ne očituju vidljivim znakovima bolesti, već uzrokuju smanjenu proizvodnju, poremećaje u spolnom ciklusu i patološke promjene na pojedinim organima (jetra, kosti), koje će i u sljedećoj laktaciji nepovoljno djelovati na proizvodnju mlijeka i plodnost te time umanjiti ekonomsku korist. Znanje u području hranidbe životinja i srodnim znanostima posljednjih godina raste izuzetnom brzinom. Kao rezultat životinje dobivaju uravnoteženije obroke nego ikada prije pa velikom brzinom raste proizvodnja i kvaliteta životinjskih proizvoda. Poseban napredak ostvaren je u području precizne optimalizacije količine hranjivih tvari koja smanjuje troškove proizvođačima i smanjuje onečišćenje okoliša dušikom. Značajan napredak ostvaren je i u analitici hrane za životinje kao i u tehnologiji proizvodnje.
Cilj tečaja je upoznati polaznike s najnovijim spoznajama o fiziologiji i patološkoj fiziologiji probave u preživača te povezati ulogu probave s metabolizmom. Tijekom tečaja polaznicima će biti obrazložene metaboličke promjene u različitim fazama proizvodnje, s naglaskom na metaboličke poremećaje koji nastaju kao posljedica visoke laktacije. Osobita pozornost posvetit će se poremećajima energetskog metabolizma, prometa minerala i bjelančevina, te promjenama u funkciji pojedinih organa. Kroz praktični rad u laboratoriju polaznicima će se prikazati mogućnost rane dijagnostike subkliničkih poremećaja te preveniranja materijalnih gubitaka. U dijelu o analizi hrane polaznici će biti upoznati sa svim suvremenim analizama hrane za životinje s posebnim osvrtom na one koje su uvedene u posljednje vrijeme (deterdžentska metoda, enzimatska metoda, identifikacija animalnih bjelančevina u hrani). U dijelu o proizvodnji hrane detaljnije će biti objašnjeni oblici hrane i novije tehnologije proizvodnje te njihov utjecaj na proizvodnost i zdravlje. Ukratko će biti predstavljeno i tržište dodataka hrani za životinje kao vjerojatno najbrže razvijajuće područje unutar hranidbe životinja. Zakonodavstvo će biti predstavljeno s posebnim osvrtom na prilagodbu pojedinim direktivama Europske unije i kompatibilnosti s trenutnim zakonodavstvom u Republici Hrvatskoj. Posebna pažnja će biti posvećena novijim trendovima u prehrani preživača u pojedinim razdobljima života i fiziološkim fazama uzgoja
Priznavajući potencijalnu raznolikost radnih mjesta i predznanja mogućih polaznika namjera tečaja je prvenstveno pružanje svih potrebnih informacija za terenske veterinare, bez ulaženja u preveliku tehničku složenost. Zbog toga će svi suradnici i voditelji biti trajno dostupni za konzultacije svim polaznicima, a ovisno o interesu moguće je pokretanje i naprednog tečaja.