Veterinarski fakultet - prikaz tečajeva cjeloživotnog usavršavanja
Prikaz tečaja
Inspekcija mesa peradi, divljači, ovaca, koza, kunića i kopitara
Tip tečaja: Specijalistički tečaj
Područje: Veterinarsko javno zdravstvo i sigurnost hrane
Osoba odgovorna za prijavu i organizaciju
Doc.dr.sc. Nevijo Zdolec, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane Telefon 012390199, 0912390372, Fax 012390123, e-mailnzdolec@vef.hr
Voditelj tečaja
Izv.prof.dr.sc. Nevijo Zdolec
Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
Iskustvo i kompetencije
Zaposlen u Zavodu za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane od 2003. godine. Sudjeluje u nastavi na redovitim, obveznim izbornim i izbornim kolegijima Zavoda te specijalističkim studijima i doktorskom studiju Veterinarskog fakulteta. Predavač na tečaju za veterinare «Veterinarska kontrola provođenja sustava HACCP subjekata u poslovanju s hranom» te tečaju za subjekte u poslovanju hranom «Dobra proizvođačka praksa u proizvodnji kulena na OPG-u». Recenzent za desetak inozemnih i domaćih znanstveno-stručnih časopisa. Koautor sveučilišnog udžbenika «Klaonička obrada i veterinarski pregled». Objavio 64 znanstvena rada u međunarodnim, domaćim časopisima i zbornicima te preko 70 stručnih i popularizacijskih radova u domaćim časopisima. Aktivno je sudjelovao na 18 međunarodnih i domaćih znanstveno-stručnih skupova sa 9 održanih predavanja. Usavršavao se na fakultetima i institutima u Nizozemskoj, Belgiji i Slovačkoj. Član je Hrvatske veterinarske komore, Hrvatske mljekarske udruge, Hrvatskog mikrobiološkog društva i Svjetske udruge za znanost o peradi.
Pohađao:
radionica «Normirane mikrobiološke metode u kontroli hrane» (Veterinarski fakultet, Hrvatsko mikrobiološko društvo, Državni zavod za normizaciju i mjeriteljstvo, 2004.); Epidemiology Workshop «An introduction to diagnostic testing and sampling» (Prof Dirk Pfeiffer, The Royal Veterinary College, University of London, UK, Poreč, 2004.); Tečaj «Strengthening Food Safety Systems in new and candidate member states of the European Union and in the neighbour countries» (Stipendija nizozemske vlade, Wageningen International, Nizozemska, 2007.); HACCP radionica (HGK, 2013.)
Suradnici
Prof.dr.sc. Petar Džaja
Zavod za sudsko i upravno veterinarstvo
Predavač
Doc.dr.sc. Danijela Horvatek Tomić
Zavod za bolesti peradi s klinikom
Predavač
Doc.dr.sc. Dean Konjević
Zavod za veterinarsku ekonomiku i epidemiologiju
Predavač
Mr Dragutin Premzl
Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane
predavač
Doc.dr.sc. Krešimir Severin
Zavod za sudsko i upravno veterinarstvo
Predavač
Sažetak
Tečaj je namijenjen ovlaštenim veterinarima kontrolnih tijela, koji obavljaju poslove službenih kontrola u odobrenim objektima za klanje peradi i objektima za obradu divljači. Tečaj predstavlja nadogradnju na stečena znanja u dodiplomskom studiju, s obzirom na suvremene trendove i promjene u ovom području. Polaznicima tečaja će u teorijskom dijelu biti prezentiran zakonodavstveni okvir, postupci smanjivanja i otkrivanja javnozdravstvenih rizika na farmi/lovištu, načela ante mortem pregleda, uključujući procjenu dobrobiti životinja. Prikazat će se postupci procjene upotrebljivosti mesa i organa prema naravi utvrđenih pato-anatomskih promjena te procedure uzorkovanja za službene kontrole. Prezentirat će se specifičnosti pregleda vezane uz aktualne biološke opasnosti iz mesa peradi, slobodnoživuće i uzgojene divljači, u kontekstu europske inicijative tzv. „modernizacije inspekcije mesa“. Drugi dio tečaja predviđa praktični rad s polaznicima tečaja u odobrenom objektu.