Veterinarski fakultet - prikaz tečajeva cjeloživotnog usavršavanja
Prikaz tečaja
Ante mortem i post mortem pregled goveda i svinja
Tip tečaja: Specijalistički tečaj
Područje: Veterinarsko javno zdravstvo i sigurnost hrane
Osoba odgovorna za prijavu i organizaciju
Doc.dr.sc. Nevijo Zdolec, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane Telefon 012390199, 0912390372, Fax 012390123, e-mailnzdolec@vef.hr
Voditelj tečaja
Izv.prof.dr.sc. Nevijo Zdolec
Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
Iskustvo i kompetencije
Zaposlen u Zavodu za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane od 2003. godine. Sudjeluje u nastavi na redovitim, obveznim izbornim i izbornim kolegijima Zavoda te specijalističkim i doktorskom studiju Veterinarskog fakulteta. Predavač na tečaju za veterinare «Veterinarska kontrola provođenja sustava HACCP subjekata u poslovanju s hranom» te tečaju za subjekte u poslovanju hranom «Dobra proizvođačka praksa u proizvodnji kulena na OPG-u». Recenzent za desetak inozemnih i domaćih znanstveno-stručnih časopisa. Koautor sveučilišnog udžbenika «Klaonička obrada i veterinarski pregled». Objavio 64 znanstvena rada u međunarodnim, domaćim časopisima i zbornicima te preko 70 stručnih i popularizacijskih radova u domaćim časopisima. Aktivno je sudjelovao na 18 međunarodnih i domaćih znanstveno-stručnih skupova sa 9 održanih predavanja. Usavršavao se na fakultetima i institutima u Nizozemskoj, Belgiji i Slovačkoj. Član je Hrvatske veterinarske komore, Hrvatske mljekarske udruge, Hrvatskog mikrobiološkog društva i Svjetske udruge za znanost o peradi.
Pohađao:
radionica «Normirane mikrobiološke metode u kontroli hrane» (Veterinarski fakultet, Hrvatsko mikrobiološko društvo, Državni zavod za normizaciju i mjeriteljstvo, 2004.); Epidemiology Workshop «An introduction to diagnostic testing and sampling» (Prof Dirk Pfeiffer, The Royal Veterinary College, University of London, UK, Poreč, 2004.); Tečaj «Strengthening Food Safety Systems in new and candidate member states of the European Union and in the neighbour countries» (Stipendija nizozemske vlade, Wageningen International, Nizozemska, 2007.); HACCP radionica (HGK, 2013.)
Suradnici
prof.dr.sc. Vesna Dobranić
Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
Predavač
prof.dr.sc. Petar Džaja
Zavod za sudsko i upravno veterinarstvo
Predavač
dr. med. vet. Zdenko Mužević
Veterinarska stanica Valpovo
Suvoditelj tečaja
Dr.med.vet. Frane Rupčić
Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, Ministarstvo poljoprivrede
predavač
Doc.dr.sc. Krešimir Severin
Zavod za sudsko i upravno veterinarstvo
Predavač
univ.mag.med.vet. Ivica Vujević
Veterinarska stanica Vrbovec
Suvoditelj tečaja
Sažetak
Tečaj je namijenjen ovlaštenim veterinarima koji obavljaju poslove službenih kontrola u objektima za klanje goveda i svinja. Tečaj predstavlja nadogradnju na stečena znanja u dodiplomskom studiju, s obzirom na suvremene trendove i promjene u ovom području. Polaznicima će u teorijskom dijelu tečaja biti prezentiran europski zakonodavni okvir u području službenih kontrola i inspekcije mesa,načela ante mortem i post mortem pregleda goveda i svinja, uključujući procjenu dobrobiti životinja prilikom klanja. Prikazat će se postupci procjene upotrebljivosti mesa i organa prema naravi utvrđenih promjena, te procedure uzorkovanja za službene kontrole. Prezentirat će se specifičnosti pregleda vezane uz aktualne biološke opasnosti iz mesa goveda i svinja u kontekstu europske inicijative tzv. „modernizacije inspekcije mesa“.
Drugi dio tečaja predviđa dvodnevni praktični rad polaznika u klaonici na ante mortem i post mortem pregledu goveda i svinja.
Mjesto održavanja
Klaonica
Datum-i održavanja tečaja:
11.02.2019.
Trajanje tečaja:
3 dana
Tiskani materijal:
da+cd
Predviđeni broj polaznika:
od 3 do 5
Uvjetovanost tečaja:
dr.med.vet.
Ukupna cijena:
2500,00 Kn
Program tečaja:
Dan
Od
Do
Tema
1
09:00
10:30
nastavni sat
Zakonodavstvo - službene kontrole i inspekcija mesa
1
10:30
12:00
nastavni sat
Ante mortem pregled i procjena dobrobiti svinja i goveda