Veterinarski fakultet - prikaz tečajeva cjeloživotnog usavršavanja
Prikaz tečaja
Biologija, prehrana i dijetetika laboratorijskih životinja
Tip tečaja: Specijalistički tečaj
Područje: Animalna proizvodnja i biotehnologija
Osoba odgovorna za prijavu i organizaciju
Dr.sc. Tomislav Mašek, Zavod za prehranu i dijetetiku domaćih životinja Telefon 012390274, Fax 012441390, e-mailtomislav.masek@vef.hr
Voditelj tečaja
dr. sc. Tomislav Mašek
Zavod za prehranu i dijetetiku domaćih životinja
Iskustvo i kompetencije
Voditelj tečaja zaposlen je na radnom mjestu višeg asistenta za predmete Opća hranidba i Primijenjena hranidba. Trenutačno je znanstveni novak na projektu „Utjecaj nutraceutika na zdravlje i proizvodnost farmskih životinja.“ Nastavne jedinice Hranidba kunića i Hranidba laboratorijskih životinja voditelj predaje u sklopu predmeta Primijenjena hranidba. Voditelj je Ugovora o znanstveno-stručnoj istraživačkoj suradnji u izradi i kontroli krmnih smjesa i pripravaka za hranidbu divljih i egzotičnih životinja s tvornicom stočne hrane Kušić promet d.o.o. Autor je skripta “Opća i primjenjena hranidba: pripreme za vježbe” i 34 znanstvenih i stručnih radova (http://bib.irb.hr/lista-radova?autor=264540). Uz znanstveni i stručni rad, voditelj ima i dugogodišnje iskustvo u vlastitom uzgoju kunića.
Suradnici
mr. sc. Tomislav Brajko
Veterinarska stanica grada Zagreba
predavač
dr.vet.med. Jasna Stošić
Zoološki vrt grada Zagreba
predavač
Dr. sc. Ivan Vicković
Institut za medicinska istraživanja
predavač
Sažetak
Hranidba ima značajan utjecaj na rast, reprodukciju, zdravlje i dugovječnost malih sisavaca. Ove životinja, popularno nazvane laboratorijske, značajno se razlikuje u građi probavnog sustava i hranidbenim potrebama. Prva skupina obuhvaća stroge biljojede poput kunića, zamorčića, činčila i degua. Skupinu karakterizira prilagodba hrani s velikim udjelom vlakana temeljena na fermentaciji poslije pravog želuca, koprofagiji i/ili cekotrofiji. Druga skupina su svejedi koji uz biljnu hranu konzumiraju i žitarice te povremeno insekte i meso poput miševa, štakora, gerbila i hrčaka. Životinje iz ove skupine imaju ograničenu mogućnost probave hrane s velikim udjelom vlakana. Treća skupina obuhvaća stroge mesojede poput domaćeg tvora ili mungosa. Osiguravanje optimalnih količina hranjivih tvari značajno je za dobrobit životinja kao i njihovu sposobnost obrane od patogena i okolišnih čimbenika. Kako bi se osigurala pravilna prehrana, potrebno je poznavati potrebe za više od 50 hranjivih tvari kao i tehnologiju proizvodnje gotove hrane. Najznačajniji čimbenici koji mogu utjecati na kvalitetu hrane i hranjenja uključuju: biodostupnost pojedinih tvari, okus i prihvaćanje od strane životinja, proizvodnju i skladištenje te koncentraciju raznih antinutritivnih tvari. Kod malih sisavaca najznačajnije bolesti vezane su za kvantitativne ili kvalitativne nedostatke u prehrani. Kada ove bolesti jednom nastupe teško ih je liječiti što posebno značenje daje nutritivnoj prevenciji.Pri tom, treba naglasiti kako je nutritivna prevencija nemoguća bez detaljnog poznavanja hranidbenih navika, hranidbenih potreba i utjecaja pojedinih sastojaka hrane na probavne procese i zdravlje.
U posljednje vrijeme mali sisavci, osim kao laboratorijske životinje, postaju sve zanimljiviji i kao kućni ljubimci. Istovremeno, to su i vrste o kojima se vrlo malo zna pa se mogu pronaći neuvjerljivi, a često i kontradiktorni podaci. Svrha ovog tečaja je sažeto predstaviti biologiju, fiziologiju probave, prehrambene navike i osnovne hranidbene bolesti u onim dijelovima koji mogu biti zanimljivi veterinarima u praksi.
Mjesto održavanja
fakultet
Datum-i održavanja tečaja:
Trajanje tečaja:
1 dan
Tiskani materijal:
da
Predviđeni broj polaznika:
od 1 do 10
Uvjetovanost tečaja:
diplomski studij iz područja biomedicinskih, prirodnih i biotehničkih znanosti
Ukupna cijena:
700,00 Kn
Program tečaja:
Dan
Od
Do
Tema
1
08:15
09:00
nastavni sat
Biološke osobitosti
1
09:00
09:15
stanka
1
09:15
10:00
nastavni sat
Mali sisavci kao laboratorijske životinje
1
10:00
10:15
stanka
1
10:15
11:00
nastavni sat
Fiziologija probave i osobitosti probavnog sustava